Çay üreticisinin kurban bayramına boynu bükük girmesine neden oluyorsunuz

TAKİP ET

Yaş çay alım bedellerinin ve budama bedellerinin Kurban Bayramından önce Çaykur tarafından ödenmeyecek olması CHP tarafından Genel Müdürlük önünde yapılan basın açıklamasıyla eleştirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanlığı tarafından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenlenerek budama bedellerinin ve 1. Sürgün yaş çay bedellerinin kurban bayramından önce üreticilerin hesaplarına aktarılması talep edildi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz tarafından yapılan basın açıklamasında bu yıl ilk defa budama bedellerinin ve yaş çay alım bedellerinin bayramdan önce ödenmediği belirtilerek, “Kurban bayramının bayram tadında geçmesini sağlamak iktidarın görevidir. Yapılan açıklamaya göre Yaş Çay alım bedelleri 28 Haziran’da ödenecek. Yani 13-14 gün sonra. Bu açıklama kabul edilemez. Bu ödeme tarihi kabul edilemez. Çünkü Yaş Çay alım bedellerini 13-14 gün önce ödemek ne Çaykur’u batırır ne hazineyi iflas ettirir. Sadece Çay üreticisini, esnafı sevindirir.” dedi.

Çaykur Genel Müdürlüğü önünden Tarım ve Orman Bakanı’na, Maliye Bakanı’na ve Cumhurbaşkanına seslendiklerini ifade eden Deniz, “Önceki bayramlarda ödendiği gibi bu seferde bayramdan önce mayıs ayı yaş çay alım bedellerini ve budama bedellerini ödeyiniz. Ödeyiniz ki çay üreticisi kurban bayramına boynu bükük girmesin. Zaten açıklamış olduğunuz yaş çay alım fiyatı ile çay üreticisini mağdur ettiniz, şimdi de bayramdan önce bilerek ödeme yapmayarak çay üreticisinin kurban bayramına boynu bükük girmesine neden oluyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Saray bu ay harcama yapmasın Çay Üreticisinin alacağı ödensin

AK Parti Hükümetinin kötü yönetiminin ve yaşanan krizin faturasını halka ödetmeye devam ettiğini söyleyen CHP Rize İl Başkanı Deniz, “Budama bedelleri hazine tarafından ödeniyor. Hazine isteseydi bu para çok rahat ödenirdi. Derdini en iyi İngilizce anlattığını söyleyen Bakan tarafından engellendi. Kendini Türkçe ile rahat ifade edemeyen yani bizlerle aynı dili konuşmayanlar çay üreticisinin derdini bilemez. Çaykur Mayıs ayında almış olduğu yaş çayın bedelini çok rahat ödeyebilirdi. Çünkü Kurban Bayramının günü belli. Sezonu açacağınız ay belli. Bir programlama yapıp ödeme dengesini buna göre oluşturup ödeyebilirdiniz. 2002 Yılında Çaykur’un bankalara borcu 20 Trilyon. 2023 Yılı Faaliyet Raporuna Göre (Eğer ödenmemişse) Çaykur’un Bankalara Borcu 5.822 Katrilyona çıkmış. Çaykur’un 2023 yılında Bankalara ödenen faizi 1 Katrilyonun üzerine çıkmış. Siz kredi çekmemek için ödemeleri bayramdan sonraya bıraktık diyorsunuz. Çay üreticisi ile dalga geçmeyin. Çaykur’un Özsermayesi 2002 yılında 225 Milyon iken şimdi eski hesapla 12 Katrilyon Öz Sermayesi Var. Çaykur gibi büyük bir kuruluşun 13-14 günlük süre için ben kredi kullanmak istemiyorum ödemeleri bayramdan sonra yapacağım demesi kabul edilemez. Bu inandırıcı değildir.  Çaykur Devletindir. Halkındır. Mazeret üretmeden üreticinin parasını bayramdan önce ödeyiniz. sarayın 1 aylık harcaması 1 katrilyon. Saray bu ay harcama yapmasın çay üreticisinin alacağı ödensin.” dedi.