CHP Çay Mitingine hazır: Bıçak Çay üreticisinin kemiğine dayandı

TAKİP ET

CHP Lideri Özgür Özel'in katılacağı Çay Mitingi öncesinde CHP Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun İl Başkanlıkları adına düzenlenen ortak basın açıklamasında "Bıçak Çay üreticisinin Kemiğine dayandı. Çay üreticisi Yaş Çay alım fiyatının en az 25 TL olmasını istiyor." denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in 02 Haziran Pazar günü Rize'de katılacağı Çay Mitingi öncesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adana Milletvekili Bekir Başevirgen, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Necla Kaçan ve CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ortak bir basın açıklaması yaptı.

CHP Rize İl Başkanlığında düzenlenen ve Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun İl Başkanlıkları adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Ziraat Odalarının da maliyet hesaplamalarına göre yaş çay alım fiyatının destekleme hariç asgari 25 TL olması gerektiğini belirttiklerini hatırlatarak, "Çay üreticisi sadaka istemiyor hakkını istiyor. Çay üreticisi emeğinin karşılığını istiyor. geçinmek istiyor, aç kalmak istemiyor." dedi.

Yaş Çay alım fiyatlarının yüzde 54,5 artması kabul edilemez

Yaş Çay sezonunun 04 Mayıs tarihinde başlamasına Yaş Çay Alım fiyatının 11 Mayıs’ta Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından 17 TL ve destekleme 2 TL olarak açıklandığını hatırlatan Deniz, "Çay bölgenin ekmeğidir, geçim kaynağıdır. Bu nedenle; yaş çay alım fiyatının açıklanmasının ardından çay üreticileri meydanlarda, çay fabrikaları önünde, çay tarlalarında tepkilerini gösterdiler. Alanlarda basın açıklamaları yapan üreticilerimiz açıklanan yaş alım fiyatını kabul etmediklerini, reddettiklerini söylediler. Çay üreticisi Yaş Çay alım fiyatının en az 25 TL olmasını istiyor. Organik tarımla uğraşan üreticiler haklarını istiyor. Mevsimlik çalışan işçiler kadro istiyor. Ekmek fiyatlarının son bir yılda yüzde 150 arttığı, Kuru Çay Fiyatlarının yüzde 224 arttığı, Nisan Enflasyonunun yüzde 68 olduğu ve aşırı yüksek enflasyonun olduğu bir dönemde Yaş Çay alım fiyatlarının yüzde 54,5 artması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Bıçak çay üreticisinin kemiğine dayandı

Çay üreticisinin 1 kilo çay satmasına rağmen bir bardak çay içemediğini veya 1 ekmek alamadığını söyleyen Derniz, “Çay toplama maliyetini düşürürseniz Çay üreticisinin 1 ekmek alabilmesi için 1.5 kilo çay satması gerekiyor. Çay Üreticisinin bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmasına ve mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Bunu engellemek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çay Türkiye Cumhuriyetinin bir projesidir. Cumhuriyetin ürünüdür. Milli ve stratejik bir üründür. Bıçak Çay üreticisinin Kemiğine dayandı. Çay üreticilerinin haklı tepkilerini duyan Genel Başkanımız Çay üreticilerinin seslerini daha güçlü duyurmak için Rize’ye geliyor. Tüm vatandaşlarımızı, Çay üreticilerimizi haklı tepkilerini duyurmak için çayımıza, geleceğimize, ekmeğimize sahip çıkmak adına Çay Mitingimize davet ediyoruz.” dedi.

Başkan Deniz, 02 Haziran Pazar günü saat 13.30’da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenecek mitinge katılım için İl ve İlçe başkanlıkları tarafından araçlar kaldırılacağını belirtti.