Enflasyonun altında açıklanan Yaş Çay Taban fiyatına tepki

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesabından açıklanan 2024 yılı yaş çay taban fiyatına çayın anavatanı Rize'den tepki geldi.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, açıklanan fiyatı fiyasko olarak değerlendirerek, “Kesinlikle kabul edilebilir bir fiyat değil bu fiyat. AK Parti çay üreticisini enflasyonun altında ezdirdi. Taban fiyatın 20 TL’nin altında olması kabul edilecek bir fiyat değildir. TÜİK’in yüzde 70’e yakın enflasyon açıklamasına rağmen yaş çay taban fiyatına yüzde 55’in altında fiyat verilmesi çay üreticisini yok etmek demektir. Enflasyonu piyasanın altında açıklayan TÜİK'in enflasyon oranından beter çaya fiyat verildi. Bu fiyat politikası üreticiyi bölgeden göçe zorlar. Bu fiyatın revize edilmesi ve üreticiyi memnun edecek yeni bir fiyatın verilmesi gerekir” dedi.

DENİZ: ÇAY ÜRETİCİSİNİ AÇLIĞA MAHKUM EDECEK BİR FİYAT

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, açıklanan fiyat ile çay üreticisinin açlığa mahkum edileceğini söyleyerek, "Açıklanan yaş çay fiyatını kabul etmiyoruz. Çay üreticisini açlığa mahkum edecek bu fiyatı red ediyoruz. Çay üreticilerimizi demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz. Değerli çay müstahsillerimiz sizlere dayatılan bu fiyatlara itiraz edin kabul etmeyin. Çay alım yerlerinde çay tarlalarınızda meydanlarda sesinizi yükseltin tepkinizi ortaya koyun sizlere dayatılan açlığa yoksulluğa karşı koyun. CHP olarak hakkını arayan tüm çay üreticilerimizin yanında olacağız. " dedi.

BAYRAK: ÇAYI TUZ PARASI YAPTILAR

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak yaş çaya tuz parası verildiğini kaydederek, "Rize Ziraat Odası 2024 yaş çay kilogram maliyet bedelinin çapalama, gübre bedeli, budama, temizlik, alet - malzeme gideri, işçi maliyeti, taşıma ve diğer giderler olmak üzere 1 kilo yaş çay maliyeti 16. 99 TL olduğunu kaydetti. Bu maliyetlerin ortada olması nedeniyle yaş çay kilo başı fiyatın 25 TL'den düşük olmaması gerektiğini dile getirmiştik. Çaya verilen bu fiyat kabul edilemez. Çayı tuz parası yaptılar. Bu fiyat üreticiyi her zamanki gibi yarasına tuz basmak zorunda bırakacak. Önümüzde 4 yıl seçim olmaması çayın iyice tadını kaçırmıştır. Günümüz koşullarında bu fiyat üreticimizin beklediği fiyatın çok altında. Tekrar değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

KARAL: REVA GÖRÜLEN RAKAM TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, yaş çayda maliyetin altında fiyat açıklanmasını akıl tutulması olarak değerlendirerek, "Çay tarihinde ilk defa enflasyonun altında bir rakam açıklandı. Reva görülen bu rakam 205 bin çay üreticimize tam bir hayal kırıklığı yaşattı. Bu utanç verici durum çay üreticileriyle dalga geçmektir, alay etmektir. Rize Ticaret Odası’nın hesaplamasına göre bugün 1 kilogram yaş çay maliyeti 19 lira 85 kuruş. Tarım Bakanlığı ne açıkladı? 17 lira. 2 lira da destekleme primi olduğunu duyurdu. Destekleme ile birlikte olan tutar bile maliyetlerin altında. Bu rakamı zaten özel sektör yaş çay alım kampanyasının başladığı tarihte açıklamıştı. Bakanlık bu rakamla bir de yedek lastik konumuna düştü." dedi.

MEMİŞOĞLU: ÇAY ELİMİZDEKİ OYUNCAK DEĞİL

Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin Rize Merkez İlçe Başkanı Seçkin Memişoğlu, “Yapılan çalışmayı, açıklanan fiyatı anlamak mümkün değil. Enflasyon farkı artı refah payı, çayı ve çay üreticisini yaşatacak bir bedel beklerken, yıllık enflasyon farkı bile verilmemesi kabul edilemez. Kamuya ait bir ürünün hafta sonu ve sosyal medyadan değer tespiti açıklanmasında bir o kadar anlaşılamaz. Çay elimizdeki oyuncak değil! Çay Rizelinin yaşam kaynağı, bu yanlışın düzeltilmesini bekliyoruz” dedi.