Eskencidere Vadisi'nin katline 3 yıl sonra ÇED İptal kararı çıktı

TAKİP ET

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Eskencidere Vadisinden İyidere'deki Lojistik Merkezinin ihtiyacına göre Cengiz'in yaptığı taş ocağı ile ilgili Rize İdare Mahkemesi işe başlandıktan 3 yıl sonra "ÇED iptal kararı" verdi.

İkizdere ilçesine bağlı Eskincedere Vadisinde Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağına karşı yöre halkının 21 Ocak 2021 tarihli ve E.202111 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına karşı Av Yakup Şekip Okumuşoğlu tarafından Rize İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlandı. Mahkeme Cengiz İnşaat'ın çalışmalar yürüttüğü taş ocağına "dur" dedi.

İyidere ilçesindeki Lojistik Liman İnşaatının taş malzeme ihtiyacı için dünyaca koruma altında bulunan 200 vadiden 50'nci sırada olan Eskencidere Vadisini katleden Rizeli İşinsanı Mehmet Cengiz’in yaptığı taş ocağı ile ilgili Rize İdare Mahkemesi işe başlandıktan 3 yıl sonra "ÇED iptal kararı" verdi.

Nasıl yıktıysalar, yıktıklarını geri getirecekler!

Davanın Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin ömrünün 2023 Kasım ayında bitmesi gerektiğinin yazıldığını ancak Cengiz İnşaatın çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Şimdi şu olacak, Cengiz İnşaat oradan pılını, pırtısını toplayıp gidecek. Cengiz İnşaat ve Ulaştırma Bakanlığı orayı nasıl yıktıysa, yıktıklarını geri getirecek, eski haline geri döndürecek, rehabilite edecek. İkizdereliler olarak, davanın avukatları olarak o rehabilitasyonu onlara yaptıracağız. Rehabilitasyon merkezini Türkiye'de örnek olacak şekilde o Ulaştırma Bakanlığı'na yaptıracağız. Bunun için uğraşacağız. Hukuk mücadelemizden bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz. Yaşam alanlarımızı yok edenlere karşı tüm yurttaşlarımızı da bizlere destek olmaya çağrıyorum.” dedi.

Kaynak: Rizenabiz.com